Naapurinvaaran Huvikeskuksen syyskauden 2024 ohjelmisto on julkaistu. Ohjelmisto kokonaisuudessaan löytyy meidän nettisivuilta.   Syyskauden ohjelmistoa rakennettaessa on huomioitu asiakkaiden toiveet ja jo tavaksi tulleen käytännön mukaan uusiakin kasvoja on ohjelmistokattauksessa mukana.
 
 
 
Syyskaudella esiintyvät tanssikansan suosikeista muun muassa Leif Lindeman, Komiat, Tomi Markkola, Susanna Heikki,  Kari Hirvonen, Neitoset, Hanna Hirvonen, Hurma, Weranta, Antti Ahopelto, Jarkko Yli-Sikkilä ja Pekka Mikkola.
 
Syyskausi tarkoittaa 10.8-30.11 välisenä aikana järjestettäviä tansseja.
 

 

Tanssiorkesteri Sarmas aloitti toimintansa viisikymmentä vuotta sitten 1974. Niin sanottuun vanhaan aikaan Sarmas esiintyi kerran Naapurinvaaralla, juhannusaattona 1980.

Pian ilmestyvällä videolla Sarmaksen perustaja, basisti Paavo Kokko (72) kertoo millaista oli tansseissa ja millainen oli tanssikulttuuri menneinä vuosikymmeninä.

Tanssikulttuurin ja tansseissa kävijöiden määrästä on oltu useissa yhteyksissä huolissaan. Niin on soittajaveteraanikin, mutta toisaalta hän muistuttaa suosion olevan aaltoliikettä.

”Voi tulla sellainen aika, että tanssien suosio kokee taas uuden nousun.”

Silloin viisikymmentä vuotta sitten suuret ikäluokat olivat siinä iässä, jolloin hankittiin ajokortti sekä auto. Seurustelukumppania ei haettu enää naapurista, järven takaa tai naapurikylästä. Autolla ajaa hurautettiin jopa satojen kilometrien päähän huveihin.

Paavo Kokko kertoi huvipaikkoja, tanssilavoja ja seurantaloja oli melkein joka kylällä. Keikkapaikkoja riitti. Ja niillä tanssipaikoilla myös yleisöä.

Kiimingistä syntyisin oleva Paavo Kokko kertoi tehneensä elämäntyönsä valtion palveluksessa rakennusinsinöörinä.

”Soittaminen on ollut minulle harrastus. Aloitin keikkailun 1969 perustetussa Mafia-nimisessä kitarabändissä.”

Lauantaina Naapurinvaaralla oi väkeä saman verran kuin edellisenäkin lauantaina. Naapurinvaaran vaikutusalueen reunoilla muun muassa Kärsämäellä ja Ämmänsaaressa oli tanssit ja suositut orkesterit.

Eräät vakioasiakkaat harmittelivat sitäkin, ettei ensi lauantaina ole tansseja Naapurinvaaralla eikä lähialueilla. Naapurinvaara pitää kolmen viikon tauon.

Vuokatissa ei tähän vuodenaikaan ole tanssituristeja, mikä lienee reuna-alueiden tanssien lisäksi suurin syy väen vähäisyyteen. Tansseissa käyvät aktiiviset harrastajat, vakioasiakkaamme.

Lauantaina väkeä tanssittivat Sarmas solistinaan Tiina Pitkänen ja Tiinan tavoin vauhdikasta tanssimusiikkia esittänyt Sami Rosholm Casanova-orkesterin kanssa.

Orkesterien solistit olivat samalla taajuudella sananmukaisesti. Molempien langattomat mikrofonit olivat, Tiinan mikrofoni jäi päälle vuoron vaihtuessa ja Samin mikistä ei ääntä saatu ennen kuin yhteisen taajuuden olemassaolo huomattiin.

Kansallisen Veteraanipäivän päätteeksi, hiukan ennen puolta yötä Sami esitti koskettavan tulkinnan valssista Elämää Juoksuhaudoissa.

Sitten löytyi tyttö tuollainen ja Sami hyppäsi parketille laulamaan ja tanssimaan.

Samilla on keikkaa riittänyt. Kaikki tämän vuoden lauantait ovat myyty. Viime syksynä hän oli vähällä lopettaa traagisen, perhettä koskettaneen tapahtuman takia.

”Totesin sitten, että parempi on olla keikoilla kiertämässä kuin kotona murehtimassa.”

 

Teksti, kuvat ja myöhemmin julkaistava video: Pertti Granqvist


Kuva: Foto Lindell

J. Eskelinen

Lapsena J. Eskelinen vietti kesät isovanhempien luona Artjärvellä, ja siellä lauleskeli heille paljon. Nykypostista hän löysi laulunsanoja ja opetteli laulut ulkoa. Radiosta hän kuunteli myös paljon lauluja.

J. Eskelinen säästi rahaa, ja sai ostettua itselleen kitaran. Muusikonuran hän aloitti trubaduurina mies ja kitara periaatteella vuonna 1985.

Ammattimainen keikkailu alkoi 1990 Viljo Kankaan tanssiorkesterin kitaristina.

Sen jälkeen on ollut kolme omaa yhtyettä Blue Velvet, J. Eskelinen Band ja J. Eskelinen & Yövieras.

2006 vuodesta lähtien keikkoja on tehnyt Onnenkulkurit – yhtyeen kanssa.

Uran aikana on ollut freelance-keikkoja ja hän on säestänyt basistina ja kitaristina mm. Kari Tapiota, Marionia, Eino Gröniä, Jamppa Tuomista, Frediä, Kai Hyttistä ja Lea Lavenia.

 J. Eskelinen on tehnyt paljon erilaisia keikkoja myös ulkomailla ja hänet on nähty solistina myös monissa konserteissa.

Viime vuonna hän oli mukana Esko Rahkosesta kertovassa musiikkinäytelmässä yhdessä Petri Hervannon, Jarno Kokon ja Jarno Itkosen kanssa.

J. Eskelinen on johtanut orkesterinsa kanssa Laila ja Olavi laulukilpailun säestyksiä ja tehnyt kilpailun kappaleisiin sovitukset vuodesta 2004.

Seuraava keikka on 24.5. Loimaa.

Edellisen kerran Napiksella heinäkuussa 2017. Tunnelmia nähtävissä täältä


Kuva: MagnumLiven Kuvapankki

Kaiho

Kaiho on nuorista soittajista koostuva tanssiorkesteri.  Laulaja – basisti ja silloinen rumpali olivat mukana rautalankayhtyeessä, kunnes kyseinen rumpali oli esittänyt, että mitä jos tehtäisiin kokoonpanosta tanssibändi.

Alkuun yhtye teki lähinnä keikkoja yksityistilaisuuksissa, sen jälkeen on aktiivisesti lavoja kierretty.

Mynämäki on perustamispaikkakunta.

Kaihon viimeisimmät julkaistut kappaleet ovat nimeltään Nopeusrajoituksii ja Seremoniamestari.

Kaiho soittaa tanssimusiikkia vanhoja perinteitä kunnioittaen nuorekkaalla otteella. Ohjelmistossa on tanssiklassikoita ja uudempia tuttavuuksia.

2017 Kaiho osallistui Tanssiorkestereiden SM-kilpailu – SMORKiin, ja pääsi kisassa Seinäjoen semifinaaliin. Lopputuloksena oli kisan voitto, ja uusien tangokuninkaallisten säestäminen kesällä ja syksyllä 2017.

Kaihossa soittavat Tuomas Salminen laulu ja haitari, Jesse Vainio kitara, saxofoni ja taustalaulu, Ilari Kauppi koskettimet ja laulu, Jani Niiranen basso ja laulu sekä Aaro Saarinen rummut.

Keikalla 21.5. laivalla.

Kaiho vieraili Napiksella edellisen kerran syyskuussa 2023. Tunnelmia voi käydä katsomassa täällä